Logo Studio IUNO pilates, biomechanica en workshops

Pilates

Joseph Pilates

Pilates is een beweeg/trainingsmethode die ruim 100 jaar oud is. Ontwikkeld door Joseph Pilates.
Hij noemde destijds zijn bewegingsconcept ‘Contrology’.

Geestelijk welzijn

Hij legde verbanden tussen bewegen, ademhalen en correcte lichaamshouding met als resultaat lichamelijk en geestelijk welzijn.
Later heeft men de naam veranderd naar Pilates, als eerbetoon voor de bedenker.

Apparaten

Tijdens de eerste wereldoorlog werkte hij met bedlegerige patiënten en richtte hij zich op de revalidatie van deze mensen. Daarvoor ontwierp hij eenvoudige maar doeltreffende apparatuur.

Reformer, Cadillac

Hij hing bijvoorbeeld metatalen veren (springs) aan een ziekenhuisbed om bepaalde bewegingen meer weerstand te geven. Die eenvoudige apparatuur van toen is doorontwikkeld en is nu bekend als Pilates Reformer, Cadillac enzovoorts.

Matlessen

Toen hij naar Amerika emigreerde opende hij met zijn vrouw Clara een Pilatesstudio en daar bood hij ook groepslessen aan, ook wel aangeduid met: Matlessen.

Pilates principes

Je voert de oefeningen tijdens de les uit met volledige aandacht, concentratie, controle en precisie. Op ademhaling en flow werk je aan het versterken van je center, je Powerhouse.

Bewustwording

Je leert tijdens de lessen hoe je lichaam functioneert en hoe je tot bepaalde bewegingen en houdingen komt. Als dit allemaal samenkomt tijdens de les krijgt de les ook een meer Mindfulness karakter.

Voor iedereen

Er zijn ruim 500 oefeningen en bijna net zoveel variaties dus is de Pilates Methode voor iedereen geschikt, of geschikt te maken d.m.v. de genoemde variaties. Ongeacht je leeftijd en/of fysieke conditie kun je veilig en effectief werken aan lange en soepele spieren.

Focus

De nadruk ligt op romp-stabilisatie, denk aan je buikspieren in combinatie met je (onder)rugspieren en spieren rondom je bekkengebied maar zeker ook spieren van je schoudergordel.

Effecten

Het resultaat is dat je houding verbetert, je rug zal soepeler worden en je leert vrijer te ademen.
Je workout zal nooit hetzelfde zijn, de lessen zijn altijd afwisselend en uitdagend. Zie ook Biomechanica.

Studio IUNO (Pilates) - Nijmegen
KvK Gelderland: 09192613
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram